• Juuls

De charme van straatvoetbal

Bijgewerkt: 24 sep 2020

De liefde voor voetbal zat er bij mij al vroeg in. Thuis werd dit met de paplepel ingegoten. Mijn vader vloog Ajax zelfs achterna naar Wenen in 1995 om de Champions League finale bij te wonen en sleepte mij daarna doodleuk mee naar de huldiging. Tijdens EK’s en WK’s leefde ik in een oranje-bubbel en maakte ik plakboeken met allerlei krantenknipsels van de toernooien. Ik hield werkelijk waar alles bij. Toen ik ouder werd kreeg ik twee seizoenskaarten van Ajax en zat ik iedere thuiswedstrijd door weer en wind op de tribune (ja, ondanks het dak was de gevoelstemperatuur soms -10). Ik ben gewoon dol op het spel, kan er uren naar kijken en uren over praten. Ondanks dat ik Ajax-supporter ben (omdat ik nou eenmaal op een steenworp afstand van het stadion ben opgegroeid) heb ik ook veel waardering voor andere clubs. Ik kijk, keek (het is door mijn rol als talentenbegeleider iets afgenomen) alles tot in den treuren. Premier League, Primera Division, Jupiler League, Serie A, Ligue 1 etc, soms wel 7 à 10 wedstrijden per dag. Alsof het een soort rustgevende therapie is.


Altijd op het pleintje

Uiteraard krijg ik vaak ook heel vaak de vraag: ‘voetbal je zelf ook?’ Het antwoord is nee. En dat heb ik ook nog nooit gedaan, in clubverband dan. Maar wel op straat. Straatvoetbal was life voor mij. Je kon mij daar eeuwig vinden. Voordat school begon op het plein, tijdens de pauzes, na school en buiten op straat in de buurt. Op vakantie met een groep Engelse, Italianen of Fransen. Zet mij op een pleintje en je had geen kind aan me.

En heel eerlijk gezegd vind ik straatvoetbal de grondlegger van het profvoetbal. Op het pleintje op straat gebeurd het allemaal. Alsof je jezelf voortbeweegt in de jungle. Je moet vechten voor je plek. Maar je leert er tegelijkertijd ook een hele goede voetballer worden. Jong en oud loopt door elkaar. De oudere dagen je op alle fronten uit. Je weet dat je snel moet handelen want voor je het weet lig je met je gezicht op het beton. Naast een snelle balhandeling moet je ook creatief zijn want de ruimtes zijn klein. Je weet dat je je niet gek moet laten maken want onrecht ligt constant op de loer. Kortom het is wat mij betreft de beste ontwikkeling om je klaar te stomen voor de grote mensen wereld.

De apenrots

Een paar maanden geleden was ik met een van mijn spelers (die toen nog voor SC Buitenveldert speelde) mee naar zijn trainingsstage bij Ajax onder 11. Ze speelde daar partijtjes op kleine veldjes. Een mix van de onder 11 en de onder 12. Het eerste veld had grote doelen en alles wat daarnaast lag had steeds kleiner wordende de goaltjes. Het veld met de grote doelen was het ‘Champions League-veldje’ dit was de place-to-be, het kampioenen veld. Als je team verloor degradeerde je een veld, als je team won promoveerde je. Je raadt het al, de straatmentaliteit in deze jonge spelers kwam naar boven. De ‘apenrots’ ging open en de wet van de sterkste deed zijn intrede. Ik vond het de beste leerschool die een speler kan hebben. Je moet voor jezelf leren opkomen omdat je in aanraking komt onrecht, ter plekke verzonnen regels en moet vechten voor wat je waard bent. Welke positie op die rots neem je dan in? Het was een spektakel om naar te kijken. Welke speler nam het voortouw? Wie trok zich terug? Wie liet zich niet de kaas van het brood eten en wie juist wel? Welk team werkte het beste samen om zich steeds terug te knokken naar het ‘Champions League-veldje’? Welk team deed er alles aan om zich niet te laten onttronen als kampioenen? Naar mijn idee is dit ook een afspiegeling van de maatschappij waar in we leven. Op zo’n moment kan een dosis gezonde brutaliteit geen kwaad. Ik had dit toen ik jong was ook op straat ondervonden. Mijn strategie tijdens het straatvoetbal was niet lullen maar je voeten laten spreken en nooit opgeven. Je ontwikkelt op straat een mentaliteit als voetballer die je zowel op als naast het veld goed kan gebruiken. Uiteindelijk ben ik gaan hockeyen in plaats van voetballen, maar ook daar kwam alles wat ik op straat leerde goed van pas. Achteraf gezien had ik daar nog veel meer mee kunnen doen. Maar hé, ook die ervaring kan nu ik met spelers delen.

34 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven