• Juuls

Leer je speler kennen, voordat hij jou begrijpt.

Bijgewerkt: feb 20

Wat ik in mijn werk vaak ben tegengekomen is dat men eigenlijk niet zo goed weet wat voor persoon hij voor zich heeft. Over het algemeen zijn we geneigd om in persoonlijk contact uit te gaan van ons eigen referentiekader. We projecteren de manier waarop we zelf naar de wereld kijken onbewust ook op een ander. Dat is heel menselijk. Maar het is goed om je daar wel van bewust te zijn. Het is vaak veel waardevoller om je in de persoon achter de ‘voetballer’ te verdiepen, je eigen referentiekader even los te laten en ook het voetbaloogpunt achterwege te laten. Kinderen/Jongeren worden gezien als volwassen volmaakte producten en omschreven als ‘een snelle speler’, ‘hij heeft een goed linkerbeen’, of ‘heel sterk aan de bal’. Maar in the end zijn het gewoon jonge mensen die behoorlijk goed met een bal overweg kunnen.

Vanuit mijn vakgebied kijk ik vooral naar het gedrag en de persoonlijkheid van de spelers. Hoe jong ze ook zijn, door het gedrag goed te observeren kan je al veel uit het karakter van het kind halen of anders gezegd, leren begrijpen. En dan niet alleen kijken of hij met winnen of verliezen om kan gaan. Want wat is karakter nou eigenlijk? En hoe wordt dat gevormd? Uit onderzoek is gebleken dat wij ons ID vormen in de eerste zeven jaar van ons leven. Ik probeer mij altijd te verdiepen in de speler als persoon. Wie is hij? Uit wat voor omgeving komt hij eigenlijk, wie zijn de ouders, waar houdt hij zich buiten voetbal mee bezig? Allemaal voor de hand liggende vragen, waar maar kort aandacht aan besteed wordt. Maar naar mijn mening is juist de verdieping in het karakter van het kind soms de sleutel om de juiste snaar te raken en ze beter te begrijpen.


Committent

Ik heb spelers onder mijn hoede die zich niet altijd voortbewegen binnen de gebaande paden of alle richtlijnen volgens een protocol volgen. En daar probeer ik de trainers waarmee ik samenwerk ook zo goed als mogelijk in te adviseren hoe daar mee om te gaan. Want juist de jongens met het grille randje willen nog wel eens de grens opzoeken of soms over gaan. Maar maakt het hun per definitie een slechter mens of mindere voetballer? In mijn ogen niet. Laat woorden als regels en discipline achterwege. Omdat het gaat om commitment. Is een speler bereid om te doen wat hij moet doen om te bereiken wat hij wil. Dan is hij al een heel eind op weg. Heeft hij moeite met de discipline die daar bij hoort. Help hem daarbij. Geef individuele opdrachten mee, prikkel hem, daag hem uit of ga met hem in gesprek hoe je wel tot het gewenste doel kan komen. In plaats van sancties en restricties opleggen. Zodra je met jeugdspelers te maken hebt werk je met mensen in ontwikkeling en geen kant en klare “Messi’s of Ronaldo’s”. Soms hebben ze bepaalde vaardigheden niet eens geleerd van huis uit.Dit vergt een lange adem. Maar in the long run ga je daar als trainer profijt van hebben.

Hoe kan je hier voor jezelf mee aan de slag? Aan de hand van 4 stappen kan jij een betere vertrouwensband met je speler ontwikkelen.


1. Ben ik bewust van mijn eigen gedrag in relatie tot de spelers van mijn team? Zo niet, leer deze dan kennen. Hoe reageer ik zelf op bepaalde situaties. Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen? Hoe ga ik om met mijn spelers? Welk beelden hebben zij van mij?


2. Welke speler heb ik voor mij? Verdiep je in de achtergrond van je speler. Wie is hij? Waar komt ie vandaan? Waarom is hij gaan voetballen? Welk doel heeft hij? Op wat voor manier kan ik het beste met hem communiceren? 3. Waar ligt zijn commitment? Is hij bereid om er alles voor over te hebben om het beste uit zichzelf te halen? Wil hij wel graag op het voetbalveld zijn? Is hij een teamplayer? Komt hij zijn afspraken na? Committeert hij zich aan het teamproces en teamdoel?


4. Wat heeft de speler van mij nodig? Op welke manier kan je samen met je speler werken naar de beste manier van samenwerken? Hoe kan ik hem helpen om het beste uit zichzelf te halen?


Werk na aanleiding van deze vragen naar afspraken toe die het meest werkbaar zijn of nog beter gezegd naar wederzijds commitment. En vind je een speler lastig te doorgronden, doe wat meer research naar zijn achtergrond ga op onderzoek uit naar zijn interesses, leefomgeving etc. Dit staat misschien compleet los van voetbalinhoudelijke zaken. Maar is veel waardevoller dan men zou denken op weg naar een vertrouwensband tussen jou en je speler om zo te komen tot de beste samenwerking.

60 keer bekeken

 COPYRIGHT © Talent Coach Football 2018 - 2020 | KVK 80303366 | Paulus Potter 7, 1191 WM Ouderkerk aan de Amstel